I onsdags hade vi vårt första digitala Arbetskafé. Vi hade alltså ett vanligt fysiskt Arbetskafé i stora konferensrummet på STIL/ILI-kontoret men lät också deltagare ute i landet vara med via zoom.
Sammantaget var det rekordmånga deltagare: 23 personer varav 15 på plats i Farsta och 8 via zoom.
Temat var uppehållstillstånd och arbetstillstånd eftersom båda dessa tillstånd krävs för att få vara i Sverige och för att få jobba här. Flera av våra deltagare har haft problem med att få tillstånden. Reglerna för att få uppehålls- och arbetstillstånd skiljer sig en del beroende på varifrån man kommer och hur man kommit hit och reglerna är ganska invecklade. Nedan finns länkar till Migrationsverkets hemsidor om tillstånden.
Länk till Migrationsverkets webbplats om uppehållstillstånd
Länk till Migrationsverkets webbplats om arbetstillstånd
Försörjningskrav för familjeåterförening
Även andra ämnen togs upp, till exempel familjeåterförening och det så kallade försörjningskravet. Alltså att man har ett jobb och tjänar ”tillräckligt” med pengar och att man bor ”tillräckligt” stort för att få ta hit resten av sin familj. På migrationsverket hemsida finns mycket information om familjeåterförening, till exempel hur mycket som är ”tillräckligt” ifråga om inkomst. Hemsidan innehåller många länkar om specifika ämnen och här är några av dem:
Länk till Migrationsverkets webbplats om familjeåterförening
Länk till Migrationsverkets webbplats om att ”få uppehållstillstånd för familjemedlemmar”
Länk till Migrationsverkets webbplats om försörjningskravet plus krav på bostaden
…men det finns undantag
En viktig sak är att det finns undantag för bland annat personer med funktionsnedsättning och kvotflyktingar. På den här länken finns undantagen beskrivna under rubriken Undantag från försörjningskravet, långt ner på sidan.
På Arbetskaféet blev det en diskussion om detta eftersom det är svårt att få undantag. Det räcker inte med att man har en funktionsnedsättning utan det ska också vara helt klart att man inte kan arbeta.
Om familjeåterförening på Informationsverige.se
Ge inte upp även om det kan se mörkt ut!
Mot slutet av kaféet uppmanade Rahel om att inte ge upp den ibland hårda kampen för att få jobb, trots att det ibland kan se mycket mörkt ut och Rahel räknade upp flera av våra deltagare som lyckats.
-Så, ge inte upp även om det kan se mörkt ut, sade hon.
Vi återkommer om nästa Arbetskafé och huruvida det blir digitalt eller ej. Tekniken för ett zoom-sänt Arbetskafé är inte den lättaste. För de som är med via zoom kan det vara svårt att se och höra vad som sägs i rummet och det kan lätt bli problem med ljudet, att somliga uppfattar ljudet för högt och andra för lågt. Men generellt fungerade det ganska bra.