Tidigare i somras höll DRW-RTA en kurs för personalen på Jobbtorg Farsta. Kursen hade fokus på migranter med funktionsnedsättning och handlade om självbestämmande och aktiv involvering enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Funktionsrättskonventionen.
Utbildare var Mari Siilsalu och Suzanne Elmqvist, Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW-RTA).
”Bra påminnelse om rättigheter och att ta del av konventionens artiklar”
”Viktigt att synliggöra våra klienters kompetens”
”Bra blandning – föreläsning, reflektioner, diskussioner och att konkretisera ger perspektiv”
Så löd några av de omdömen som kursledarna Suzanne Elmqvist och Mari Siilsalu fick av kursdeltagarna från Jobbtorg Farsta efter utbildningsdagen.
Ingick i deras sommaraktiviteter
Med tanke på att situationen för många migranter med funktionsnedsättning är mycket svår och hör till de som står allra längst från arbetsmarknaden, är det glädjande att Arbetsförmedlingens personal tar del av DRW-RTA:s kursutbud. Vi är övertygade om att ökad kunskap kan betyda mycket för målgruppen.
Jobbtorget Farsta har sina lokaler i samma trappuppgång som Independent Living Institute, ILI, så DRW-RTA-projektet har sedan tidigare haft en viss kontakt med dem, säger Mari.
– I deras målgrupp ingår i högsta grad även vår målgrupp. De blev intresserade av vårt utbildningsprogram och på den vägen blev vår utbildning en del av sommaraktiviteten för deras personal.
Stort intresse för projektets frågor
Mari Siilsalu berättar att utbildningen bestod av en workshop i två delar: rätten till självbestämmande (artikel 19) och om aktiv involvering (artikel 4.3 och 33.3) i Funktionsrättskonventionen.
Kursdeltagarna visade sig ha stort intresse för projektets frågor.
– Det märktes tydligt att det finns en vana att argumentera utifrån ett rättighetsperspektiv och att utreda personernas individuella omständigheter. De hade fokus på individens egen vilja och preferenser och använde gärna flexibla arbetssätt, säger Mari Siilsalu och fortsätter:
– För mig var det väldigt roligt att ha de här samtalen. Jag hoppas att det här inte bara stannar vid att det var roligt och nördigt att fördjupa sig i konventionens struktur utan att det också kommer ske en förändring som målgruppen har nytta av.
Mari hoppas på fortsatt samarbete med Jobbtorget.
– De har visat tydligt intresse av att genomföra fler gemensamma aktiviteter, exempelvis en mobil mottagning, som vi funderat på. Jag hoppas att vi kan följa upp det den här på hösten för jag skulle verkligen vilja se fortsatt samarbete med dem.
Fler utbildningsinsatser på gång
Mari Siilsalu och Suzanne Elmqvist har fler utbildningar på gång, berättar Mari.
– Ja, vi planerar en utbildning med DHR som eventuellt också ska bli i två delar. Första delen ska ske i början av september enligt nuvarande plan. Det blir en digital utbildning för nyanlända med funktionsnedsättning. Temat för den första delen kommer att vara myndighetsdjungeln i Sverige. Det kommer att handla om frågor som vart ska man vända sig för stöd, hur ska man gå tillväga i ansökningsprocesserna och vad ska man göra om ens rättigheter inte tillgodoses.