Myndigheten för delaktighet (MFD) presenterar nytt material till stöd för aktörer som möter migranter med funktionsnedsättning.
”Det är viktigt att du och de aktörer som möter målgruppen har kunskap om särskilda behov och om hur er organisation jobbar eller ska jobba med frågan.” skriver de på myndighetens webbplats.
Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete har hjälpt MFD att ta fram materialet.
Materialet finns att ladda ned från MFD:s hemsida.
Under senaste året har Myndigheten för Delaktighet (MFD) tagit fram ett informationsmaterial som handlar om migranter med funktionsnedsättning, något vi tidigare skrivit om här på hemsidan, dels i form av en intervju med projektledaren, Josefina Streling, och en artikel då den första delen av materialet lanserades i februari i år. Den delen av materialet vände sig direkt till målgruppen men nu har fortsättningen kommit, det som vänder sig till aktörer som möter migranter med funktionsnedsättning, exempelvis myndigheter och kommuner, som alltså förväntas kunna stödja personer ur målgruppen.
Materialet finns att ladda ner och beställas på Myndigheten för Delaktighets webbplats som handlar om funktionsnedsättning. Klicka på knappen ”Att stödja migranter med funktionsnedsättning”. Materialet består dels av tre olika sorts aktörskartor som på ett pedagogiskt sätt visar det, som man kan tycka, smärre kaos som en nyanländ ställs inför efter sin ankomst till Sverige. En annan del av materialet heter ”Handlingar som gör skillnad” och är mycket konkreta råd om hur arbetet kan gå till. Så här lyder ingressen:
”När funktionsnedsättning inte uppmärksammas i myndigheters arbete med skyddsbehövande och nyanlända personer får det stora konsekvenser för den enskilde. Men genom att prova nya arbetssätt blir det lättare för myndigheter att fånga upp behov av stöd.”
På Myndigheten för delaktighets webbplats finns förstås också broschyren som är avsedd för dig som är migrant med funktionsnedsättning kvar att laddas ner. Klicka på den här länken, (texten i blå färg) för att komma direkt till den sidan. Broschyren visar vilka stöd och hjälpmedel man kan ansöka om när man har en funktionsnedsättning. Broschyren finns på tio olika språk.