I april 2023 startade Stockholmare United – att höras och höra till, ett treårigt arvsfondsprojekt som går ut på att stödja och inkludera migranter och nyanlända med hörselnedsättningar. Vi pratar med Josefin Säfström som leder projektet.
Målet är att med ett nära samarbete med och inkludering av målgruppen kunna identifiera kunskapsluckorna som finns runt om i samhället. Det handlar också om att uppmärksamma de problem och utmaningar som målgruppen möter och att lyfta dessa med relevanta aktörer, såsom myndigheter, organisationer och kommuner. Detta görs bland annat genom att sätta ihop en stödgrupp där deltagarna har egna erfarenheter av att vara migranter med hörselnedsättning. Stödgruppen ska även stötta och vara rådgivare till nyanlända som projektet får kontakt med.
Josefin Säfström som är projektledare för Stockholmare United berättar att idén till projektet uppstod när stora kunskapsluckor identifierats.
– Många av de personer som vi kommer i kontakt med berättar att det kan ta 10–20 år att få rätt stöd efter att man kommit till Sverige. Detta bidrar till utanförskap, det är svårare att få och behålla både arbete och gemenskap, berättar hon och fortsätter:
– Personer som kommer till Sverige och har en lättare hörselnedsättning fångas inte upp i samhället idag. Man måste själv berätta om sin problematik för att få stöd från myndigheter. Det kan finnas stigma som gör att man inte vill eller vågar prata om sin hörselnedsättning.
Samtidigt menar hon att målgruppen är stor, detta eftersom personer från exempelvis krigsdrabbade länder i många fall har utsatts för bullerskador eller trauma och fått sämre hörsel. Tanken med stödgruppen är att de personer som ingår i den ska utgå från vad man själv hade behövt hjälp med när man kom till Sverige.
– De kan dela med sig av sina erfarenheter och även vara behjälpliga i kontakt med kommun, myndigheter och sjukvård, säger Josefin Säfström och fortsätter:
– Det kan handla om att Arbetsförmedlingen till exempel använder svenska som språk i första hand och att de vill ha kontakt via telefon, vilket kan vara svårt om man hör sämre. Då kan vi stödja personer i kontakten med myndigheten.
Projektet är Stockholmsbaserat men Josefin Säfström hoppas att det ska spridas runt om i Sverige och att hitta metoder för inkludering som gör att resultatet av projektet kan användas, utvecklas och leva vidare.