kollage med DRW loggan

Vilka stöd finns för att få jobb i Sverige för personer med funktionsnedsättning?

Hur kan man få ett jobb i Sverige? Vilka stöd erbjuder Arbetsförmedlingen till personer med funktionsnedsättning och vad krävs för att ta del av dem? Det är några av de frågor vi försöker svara på här. I artikeln finns också en lång rad länkar till mer information och till olika myndigheter som kan vara behjälpliga på vägen mot ett jobb.

Efter hand ska vi bygga upp en speciell plats här på hemsidan, en sorts faktabank, där vi ska samla information om sådant som kan komma till nytta i integrationsprocessen, speciellt för migranter med funktionsnedsättningar. Den här artikeln, ett försök att beskriva söka-jobb-processen i stora drag, kan ses som ett första steg.

Och ett första tips i just söka-jobb-processen är förstås att ta kontakt med oss – poängen med vårt projekt är just att vara ett stöd i din process fram till ett jobb. Hur du får kontakt med oss står längst ner i den här artikeln.

collage - loggan

Personnummer nödvändigt för att kunna söka jobb

Efter du har skaffat ett uppehållstånd på Migrationsverket och anmält dig som ny i Sverige på ett servicekontor (hitta det närmaste på den här hemsidan till Statens Servicecenter) måste du se till att bli folkbokförd i Sverige och få ett personnummer. På den här webbplatsen, Skatteverket: Flytta till Sverige, finns all information du behöver för det. (Där finns också en kort film som beskriver hela processen). Där rekommenderar de att förbereda besöket genom att anmäla besöket som du kan göra på den här länken. 

Skriva in sig på Arbetsförmedlingen – krav för att få etableringsersättning

Om du har fyllt 20 men inte 65 år och nyligen har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig har du möjlighet att få ekonomiskt stöd genom den så kallade etableringsersättningen. De pengarna kommer från Försäkringskassan. Men villkoret för att få etableringsersättning är att du deltar i etableringsprogrammet, och det gör du genom att skriva in dig på Arbetsförmedlingen och börjar söka jobb.

Här är en länk till mer information om etableringsersättning på Arbetsförmedlingens hemsida.

När du är inskriven i etableringsprogrammet ansöker du om etableringsersättning hos Försäkringskassan. Enklast är att ansöka på Försäkringskassans hemsida. Du kan även ha rätt till andra ersättningar.

arbetsförmedlingens nya logotyp

Olika stöd Arbetsförmedlingen erbjuder

Nedan följer en lista på olika insatser för stöd som Arbetsförmedlingen erbjuder. Samma lista finns också i den här länken på Arbetsförmedlingens hemsida. Olika sorts villkor ställs för varje stöd så det är bra att läsa villkoren noga och diskutera dem med din arbetsförmedlare.

Bidrag för personligt biträde

Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd av en person på din arbetsplats. Din arbetsgivare får ett bidrag för detta.

Introduktion till arbete

Du kan få stöd genom arbetsförberedande insatser om du ännu inte är redo att söka arbete eller gå en utbildning. Stödet är till för dig som har varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid och som är osäker på din förmåga och vilken typ av arbete som kan passa för dig.

Introduktionsjobb

När du behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Du kan kombinera introduktionsjobbet med studier, som både stärker din egen kompetens och möter arbetsgivares behov.

Lönebidrag

Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett jobb som är anpassat för dig. Din arbetsgivare kan få bidrag till din lön.

Nystartsjobb

Med ett nystartsjobb får du som varit arbetslös länge till exempel på grund av att du är nyanländ en chans att börja om.

Projekt med arbetsmarknadspolitisk inriktning

På din ort kan det finnas projekt som drivs tillsammans med andra aktörer. Om det finns ett lämpligt projekt på din ort kan du bli erbjuden att delta.

Rusta och matcha

Rusta och matcha är för dig som behöver extra stöd när du söker jobb. Du väljer själv en leverantör och får en egen handledare som hjälper dig på vägen till jobb eller utbildning.

Skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare

Ett anpassat jobb för dig som har en funktionsnedsättning.

Särskild stödperson för introduktion och uppföljningsstöd – SIUS

Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd när du söker jobb eller är ny på en arbetsplats. En stödperson hjälper dig att träna på arbetsuppgifter och annat.

Även jobb på Samhall går via Arbetsförmedlingen

Vi har noterat att det finns ett särskilt intresse från personer i vår målgrupp för Samhall. För att få jobb på Samhall krävs en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga. Här är en länk till Samhalls hemsida, och en länk med information speciellt för dig som arbetssökande. Men enligt uppgifter både på Arbetsförmedlingens och Samhalls hemsidor så ska du inte själv söka jobb på Samhall utan först låta Arbetsförmedlingen fatta beslut om att just du är lämplig att jobba på Samhall. Så här står det på deras hemsida:

Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer vilka som får jobb på Samhall. Gemensamt hos alla som jobbar på Samhall är att de har någon form av funktionsnedsättning men också arbetsförmåga. Om du vill få jobb på Samhall behöver du först skriva in dig hos Arbetsförmedlingen.

Vidare skriver de på hemsidan:

  1. När Arbetsförmedlingen bestämt att du får börja jobba på Samhall erbjuder vi yrkesutbildning i vår egen skola.
  2. När du är anställd på Samhall får du lön och andra anställningsförmåner enligt kollektivavtal.
  3. Samhall säger inte upp sina medarbetare vid arbetsbrist

Misa om du har kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning

Misa är, liksom Samhall, fristående från Arbetsförmedlingen men riktar sig enbart till personer med kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. För att få stöd från Misa krävs ett SoL-beslut för sysselsättning, eller ett LSS-beslut. En annan väg till Misa är via Arbetsförmedlingen eller via kommunens arbetsmarknadsenhet.

Andra webbplatser om att vara nyanländ och söka jobb

På den här webbplatsen, informationsverige.se (Länsstyrelsernas hemsida), finns mer information om att som nyanländ söka jobb i Sverige.

Försäkringskassans webbplats under rubriken Flytta till, arbeta, studera eller nyanländ i Sverige.

Vi kommer regelbundet att uppdatera den här artikeln och fylla på med fler användbara länkar.

Länkar till webbplatser om du är nyanländ och har en funktionsnedsättning

Projektet Disabled Refugees Welcome, alltså föregångaren till det här projektet, tog fram en stor mängd material som handlar om att ha en funktionsnedsättning och vara nyanländ i Sverige.

Myndigheten för delaktighet, MFD, har en särskild webbplats för nyanlända med funktionsnedsättning med mycket information.

Bidragsstiftelsen ger bidrag till sådant som kan förbättra eller förenkla livet och vardagen för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Vi kommer regelbundet att uppdatera den här artikeln och fylla på med fler användbara länkar.

Andra hemsidor som kan vara användbara om du är ny i Sverige

Migrationsverket

Försäkringskassans webbplats under rubriken Nyanländ i Sverige.

Länsstyrelserna (Länsstyrelse = Svenska statens regionala kontor) hemsida informationsverige.se.

Ytterligare länkar till information om viktiga aktörer som helt eller delvis jobbar med frågor om funktionsnedsättning, migration och integration.

Vi kommer regelbundet att uppdatera den här artikeln och fylla på med fler användbara länkar.

Ta kontakt med oss!

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete:s viktigaste uppdrag är att stärka nyanlända med funktionsnedsättningar till att få jobb. Vi har samarbeten med lokala nätverk, arbetsmarknadsaktörer och med funktionsrättsorganisationer och anordnar regelbundet seminarier, workshops och kortare utbildningar.

Så hör av er till oss genom någon av våra fältarbetare: Rahel Abebaw Atnafu (som tidigare jobbade på Disabled Refugees Welcome, DRW) och Antwan Zolomyan. Båda har egen erfarenhet av funktionsnedsättning och är väl insatta i frågor om migration, funktionsrätt och arbete.

tel: 073 424 22 25 (Rahel)

Eller mejl:
rahel@independentliving.org
antwan@independentliving.org
info@disabledrefugeeswelcome.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.