På Arbetskafé nr. 6 gjordes en utvärdering av de tidigare kaféerna. Har vi haft bra eller dåliga teman? Ska kaféerna vara ett tillfälle att öva på svenska, eller ska vi ha tolk? Ska vi ha långa föreläsningar eller ges större möjlighet att få prata? Det var några av frågorna som togs upp.
När Antwan (Tony) Zolomyan, Rådgivare i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW – RTA), kom med idén om återkommande arbetskaféer, var tanken att deltagarna själva skulle få stort utrymme att diskutera sina frågor. För att hjälpa igång konversationen bestämde vi att ha olika teman, som en inbjuden person introducerar, vid varje tillfälle. När vi nu utvärderade de fem tidigare kaféerna var den skarpaste kritiken att detta inneburit att det blivit för mycket ”föreläsning” och för lite möjlighet för deltagarna att prata.
– Det är bra att få prata istället för att bara lyssna. Genom kommunikationen lär jag mig att våga prata och dela mina tankar, sade Fetewi Okubay, en av deltagarna i projektet och “stammis” på Arbetskaféerna.
”Inte bortkastad tid”
Rahel Abebaw Atnafu, också rådgivare i DRW-RTA, höll generellt med om det men försvarade samtidigt att det ibland behövs mycket information. Ett sådant tillfälle var då vi hade Jaan Kaur, DHR, var på besök och talade om Färdtjänsten.
– Det är inte bara ”prat” eller bortkastad tid. Det handlar om att bli medveten om det politiska läget i samhället för att kunna påverka det som händer. Det blir tuffare och tuffare här i Sverige så man måste bevaka sina rättigheter annars riskerar de att försvinna. Och vill man vara med och påverka börjar det med att man lär sig frågorna och pratar och diskuterar med varandra.
Möjlighet att öva på svenska
En fråga som kom upp då och då var om språket, om vi ska fortsätta att tolka eller låta Arbetskaféerna vara en möjlighet att öva på svenska. Tony sade att ett av målen med Arbetskaféerna var att det skulle vara en möjlighet att få öva på svenska.
– Men en del av oss tyckte att vi behövde tolka. Men vi kan ju pröva att prata svenska utan tolkning nästa gång, sade Tony.
Men frågan om tolkning eller inte är knepig och något beslut togs inte på mötet.
Bra att få skriva CV
Något som samtliga var överens om var att tema CV var mycket bra.
– När du kommer till Sverige är det mycket viktigt med ett välgjort och genomarbetat CV. Om det inte är skrivet på ett bra sätt tittar de bara på det och säger nej, tyvärr, sade Mohammad Ashraf Frugh, en av deltagarna i projektet.
Också praktiska saker som fikat, plats och tid togs upp för utvärdering. Allt detta ansåg alla fungerade bra. Så även i fortsättningen kommer vi försöka ha ett kafé i månaden någon eftermiddag/kväll i sista veckan i månaden.
Framtida temadagar
Tony berättade också om en kommande punkt i projektet: att göra studiebesök på olika arbetsplatser senare i sommar eller under hösten. Ingen arbetsplats är ännu bestämd och deltagarna ombads att komma med förslag.
Tiina berättade om att vi fått ett förslag på tema, nämligen att bjuda in BOSSE råd, stöd och kunskapscenter och låta dem berätta om sin verksamhet, något som de flesta tyckte lät bra. Men, för att prioritera samtalet på Arbetskaféerna kommer alltså detta inte bli som ett tema på ett Arbetskafé utan istället en speciell temadag där BOSSE råd, stöd och kunskapscenter berättar om sin verksamhet och de stöd de kan erbjuda.