Den 7 oktober deltog Ashraf Frugh, volontär i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, på ett möte med projektet Unga Funkisrörelsen – Tillsammans Är Vi Starka. På mötet var Fatima Khavari inbjuden för att berätta om sitt liv och hur hon som flykting från Afghanistan kom till Sverige 2015.
Fatima Khavari spelade en mycket viktig roll för ensamkommande barn som kommit till Sverige 2015 från Afghanistan, då hon ledde en lång sittstrejk för att de skulle få asyl i Sverige. Fatima Khavari har blivit känd för hela svenska folket för sin kamp och fick bland annat vara värd för radioprogrammet ”Sommar” den här sommaren.
Här är Ashrafs rapport från mötet och Fatimas berättelse:
Fatima Khavari, som själv är född i Iran men av föräldrar på flykt från Afghanistan, berättade om de problem och svårigheter som afghanska migranter har med den iranska regeringen. Fatimas pappa och mamma hade inget lagligt tillstånd att befinna sig i landet vilket innebar att Fatima nekades att gå i skola.
Hon berättade att den iranska polisen först arresterade hennes far och ett år senare hennes yngre bror som båda försvann. Hon och hennes familj vet fortfarande inte vad som hände med dem. Livet utan pappan och den äldsta brodern var svårt och alla i familjen fick arbeta och kämpa för att klara sina dagliga utgifter.
Projektet Unga Funkisrörelsen – Tillsammans Är Vi Starka finansieras av Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF, och det är Unga Med Synnedsättning Stockholm som står för projektledningen. Samverkanspartners är Förbundet Unga rörelsehindrade Stockholm, Unga hörselskadade Stockholm och Förbundet Sveriges Dövblinda ungdomar.
Gång på gång satte Fatimas 16-årige bror sitt liv på spel för att försöka ta sig ur Iran. Fyra gånger tog han en båttur och förlorade några av sina vänner och följeslagare på vägen, tills han så småningom lyckades ta sig till Sverige. Han ansökte om familjeåterförening som godkändes av svenska myndigheter och 2015 fick Fatima och resten av familjen komma till Sverige.
Fatima berättade om sina första år i Sverige och hennes kamp för att lära sig språket och att anpassa sig till det svenska samhället. Så småningom började hon på Globala gymnasiet.
Det var också året då många flyktingar kom till Sverige, bland andra många ensamkommande barn från Afghanistan. Flera av dem nekades uppehållstillstånd och utvisades tillbaka till Afghanistan eller flydde till andra europeiska länder.
Fatima berättade om en vän som var på väg att begå självmord på grund av hennes problem och för att hennes ansökan avslagits. Fatima lyckades hjälpa sin vän och övertygade henne om att inte begå självmord. Hon och några av hennes vänner gick samman och startade en protestaktion i form av en sittstrejk. De vände sig till alla tänkbara organisationer, både statliga och icke-statliga, för att övertyga dem om att Afghanistan inte är ett säkert eller stabilt land och att de inte borde utvisa människor tillbaka dit.
Deras protestaktion varade i 58 dagar och efter det sjösattes en ny lag, den mycket uppmärksammade och debatterade Gymnasielagen, som (något förenklat) gör gällande att en migrant som studerar på gymnasium och sedan direkt arbetar får rätt att stanna i Sverige. Gymnasielagen är skräddarsydd för just de här ensamkommande barnen och gäller bara för personer under 25 år. Lagen upphör den 20 december 2023.
Angående den stora vågen av protester som startade i Iran häromåret bjöd SVT (Sveriges television) in Fatima för att prata om kvinnors situation i Iran och Afghanistan. Fatima talade då inte bara om kvinnors situation i Afghanistan utan betonade också att det finns massor av kvinnor även i Sverige som inte har uppehålls- och arbetstillstånd.
Mycket tack vare Fatima Khavaris envishet och protester beslutade den svenska regeringen att sluta utvisa kvinnor tillbaka till Afghanistan.
Fatima leder just nu ett nätverk som arbetar för att kvinnor med skyddsbehov ska få bosätta sig och få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.