Förra månadens Arbetskafé handlade om de ekonomiska stöd, bidrag och ersättningar som finns för att överleva i Sverige, om man inte har ett jobb. Ashraf Frugh hade fördjupat sig i ämnet och höll en föreläsning och här publicerar vi nu den text som han utgick ifrån.
En personlig betraktelse av Ashraf Frugh
I de länder vi kommer ifrån har vi alltid haft en bild av de västerländska och europeiska länderna som drömländer, att det finns ett överflöd och att du kan förverkliga alla dina drömmar där. Men när du kommer hit inser du att enda chansen är att arbeta hårt för att klara sig i överlevnadsspelet. Och om du har en funktionsnedsättning av något slag blir spelet ännu tuffare. Så har det varit för mig och så har det nog varit för de flesta av oss. När jag kom till Sverige var mitt primära bekymmer att navigera i min ekonomi och säkra det nödvändiga stödet. Det var en tuff match och jag fick ta mig över många hinder för att hålla mig vid liv i spelet.
Med den här texten vill jag avmystifiera olika sätt att få stöd från olika källor, ge insikter i deras mekanismer, ansökningsprocesser och övergripande procedurer.
Etableringsersättning
Etableringsersättning är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av Försäkringskassan till nyanlända som deltar i etableringsprogrammet. Bidraget syftar till att hjälpa nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Det går bra att ansöka om etableringsersättning på Mina sidor på Försäkringskassans hemsida.
För att sedan behålla ersättningen krävs att man:
- Deltar i arbetsintegrationsprogrammet
- Aktivt söker jobb
- Lämnar en aktivitetsrapport till Försäkringskassan varje månad
Hur mycket får man i etableringsersättning?
Under kartläggningsperioden är ersättningen 231 kr per dag och när kartläggningen är klar 308 kr per dag. Försäkringskassan betalar ut pengarna den 26:e varje månad men för att få utbetalningen den kommande månadens 26:e måste Försäkringskassan få ansökan senast den 7:e.
Anmäl att du blivit sjuk!
Om man har etableringsersättning och blir sjuk är det viktigt att kontakta Försäkringskassan redan den första dagen. Annars riskerar man att bli av med ersättningen för de dagar man är sjuk.
Det går bra att jobba samtidigt
Man kan jobba samtidigt som man får etableringsbidraget. Men det måste i så fall anmälas så att ersättningen minskas med det belopp man får i lön.
Läs mer om reglerna på Försäkringskassans hemsida
På Försäkringskassans hemsida finns mycket information om vad som krävs för att få etableringsersättning, med många små och finstilta regler. De har också ett telefonnummer till en kundtjänst dit man kan ringa och ställa frågor: 0771-524 524 måndag–fredag, 9–13.
Sjukersättning
Om man har en funktionsnedsättning, eller en sjukdom, och det blivit bedömt att man inte alls eller bara delvis kan jobba, kan man få sjukersättning.
Kriterierna för det är:
- Du måste vara 19 år eller äldre.
- Din arbetsförmåga måste vara helt eller delvis nedsatt på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
- Du ska inte kunna arbeta heltid i något arbete på arbetsmarknaden inom en överskådlig tid.
- Du måste vara folkbokförd i Sverige och vara försäkrad i Sverige
- Om du är 65 år eller äldre och har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du inte kan arbeta heltid kan du istället få aktivitetsersättning.
Garanterat bidrag: 12 200 kr/månad
Sjukpenningen beräknas utifrån din tidigare inkomst. Om du har arbetat och haft höga inkomster kan du få upp till 85 % av din tidigare inkomst. Har du inte arbetat eller har haft låga inkomster får du ett garanterat bidrag på 12 200 kr per månad före skatt.
Läs mer om sjukersättning på Försäkringskassans webbplats.
Sjukersättning ska inte blandas ihop med sjukpenning. Sjukpenning är en ersättning för en utebliven lön till en person som har ett jobb och blivit sjuk.
Ekonomiskt bistånd
Ekonomiskt bistånd är en form av ekonomiskt stöd som ges av svenska kommuner till individer eller familjer som inte på egen hand klarar sina basala levnadskostnader. Det fungerar som ett skyddsnät för personer med tillfälliga eller pågående ekonomiska svårigheter, och säkerställer att de har tillgång till grundläggande förnödenheter som mat, kläder, bostad och hälsovård.
“Socialbidrag”
Det ekonomiska biståndet kallades tidigare ”socialbidrag” och brukar ofta fortfarande nämnas som en parantes när man talar eller skriver om ekonomiskt bistånd. Det kan vara bra att veta att många äldre svenskar fortfarande använder ordet ”socialbidrag”.
Behovsprövad bedömning
För att få ekonomiskt bistånd görs en behovsprövad bedömning, som utgår ifrån en individs eller en familjs inkomst och tillgångar mot en uppsättning fastställda riktlinjer. Den sökande måste visa att de egna resurserna inte är tillräckliga för att täcka individens eller familjens behov.
Hur mycket som beviljas varierar beroende på individuella omständigheter, men det täcker vanligtvis grundläggande levnadskostnader såsom mat, kläder, boendekostnader, allmännyttiga tjänster och sjukvård. Man kan också få hjälp med transportkostnader, barnomsorgskostnader och andra viktiga behov.
Ingen permanent lösning
Det ekonomiska biståndet är ingen permanent lösning och målet är att hjälpa individer och familjer att bli självförsörjande. Socialarbetaren kommer att arbeta med att tillsammans med den sökande att utveckla en plan för att förbättra individens eller familjens långsiktiga ekonomiska situation, vilket kan innebära arbetsträning, utbildning, skuldhantering eller andra stödtjänster. Den som söker måste också aktivt söka arbete eller utöva andra metoder för självförsörjning.
Du söker ekonomiskt bistånd i din kommun eller i din stadsdelsnämnd
För att ansöka om ekonomiskt bistånd kontaktar man socialtjänsten i sin kommun (eller stadsdelsnämnd) antingen via kommunens hemsida, telefon eller genom ett personligt besök. Ansökningsprocessen anses vara enkel och socialarbetare finns tillgängliga för att hjälpa individer och familjer att navigera i systemet.
Hur mycket får man i ekonomiskt bistånd?
Försörjningsstödet beräknas utifrån en nationell standard, ett fast belopp som utgör en miniminivå för vad som behövs för att kunna försörja sig själv. Socialstyrelsen fastställde (2021) den nationella standarden för försörjningsstöd till 4 180 kronor per månad för ensamstående (år 2021) och 6 800 kronor för två sammanboende personer. Till detta kan olika belopp adderas för eventuella barn:
Personer SEK/månad
Ensamstående 4 180
Par/sambo 6 850
Barn 0-1 år 2 640
Barn 1-2 år 2.940
Barn 3-6 år 3 240
Barn 7-12 år 3 540
Barn 13-15 år 3 840
Barn 16-17 år 4 140
Barn 18-20 år 4 440
Dessutom tillkommer ett belopp för boende.
Bostadstillägg eller bostadsbidrag
Det finns både något som kallas bostadstillägg och något som kallas bostadsbidrag plus att det finns olika varianter av bostadsbidrag. Det kan vara bra att hålla isär begreppen.
Bostadstillägg
Pensionärer med låg pension och personer som får aktivitets- eller sjukersättning från Försäkringskassan kan få hjälp med boendekostnaderna genom ett bostadstillägg. Ansökan sker genom att kontakta Försäkringskassan och lämna en ansökan tillsammans med andra nödvändiga handlingar.
Bostadsbidrag
Det finns också ett bostadsbidrag, som är riktat till personer med låga inkomster under 29 år eller personer som har hemmaboende barn. För att få bostadsbidrag måste du uppfylla vissa villkor, bland annat en ekonomiskt utsatt situation med låg inkomst i förhållande till boendekostnaden.
Det är viktigt att notera att bostadsbidrag inte kan beviljas om du redan får ekonomiskt stöd för boende från andra håll, exempelvis från socialtjänsten eller liknande förmåner från arbetsförmedlingen. Du kan heller inte få bostadsbidrag om du bor på institution, sjukhus eller liknande.
Bostadsbidrag för studenter
Också som student har man möjlighet att ansöka om bostadsbidrag. För det krävs att man är student, är folkbokförd i Sverige och ha ett godkänt boende. Dessutom får inte en inkomst överstiga vissa gränser för att stödet ska beviljas.
Att ansöka om bostadsbidrag – hur gör man
För att ansöka om bostadsbidrag eller bostadstillägg kontaktar du Försäkringskassan som hanterar ansökningar och utbetalningar av bidraget. Ansökan kan göras både digitalt via Försäkringskassans hemsida eller genom att fylla i en pappersansökan som du skickar in per post. Du ska du lämna uppgifter om ditt boende, din inkomst och övriga ekonomiska förhållanden.
Dessa handlingar krävs:
- Kvitton eller hyresavtal som bekräftar dina boendekostnader.
- Intyg från din arbetsgivare eller Skatteverket som visar din inkomst.
- Eventuella intyg om andra ekonomiska förmåner du kan ha fått.
Hur beräknas storleken på bostadsbidraget?
Storleken på bostadsbidraget beror på flera faktorer, bland annat din inkomst, dina bostadskostnader och eventuella tillgångar den sökande eventuellt har. Ju lägre inkomst du har och ju högre boendekostnader du har, desto större kan ditt bostadsbidrag bli.
Studielån
För den som vill studera finns bidrag och ett fördelaktigt lån från CSN (Centrala studiestödsnämnden). Vilken typ av stöd du är berättigad till beror på din ålder, vilken utbildningsnivå du söker och dina personliga förutsättningar. Läs mer på CSN:s hemsida.