På DRW-RTA:s mobila mottagning i Hallunda Folkets hus kom både en arbetsförmedlare och en handläggare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun.
Arbetsförmedlaren, Mattias Risslén, sade att han hade stor förståelse för att det inte alltid är lätt att ha att göra med Arbetsförmedlingen och att verksamheten kan tyckas fyrkantig.
– Arbetsförmedlingen vill ha papper ”på allt”, även på det som kan tyckas vara helt uppenbart. Det räcker till exempel inte med att man kan se att någon har en funktionsnedsättning utan man måste ha ett intyg på det, ett medicinskt utlåtande. Och ju snabbare de får ett sådant utlåtande desto snabbare går processen vidare.
”Ta hjälp av Statens servicecenter!”
Han sade också att Arbetsförmedlingen inte erbjuder någon särskild service med hur man till exempel ska fylla i en blankett. Där rekommenderade han istället Statens servicecenter som dessutom kan erbjuda tolk, på vissa språk.
Det finns heller ingen särskild Arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning, som Globens Arbetsförmedling var tidigare. Tanken är att kunskap om personer med funktionsnedsättning, och de stödinsatser som finns, ska tas om hand av de ”vanliga” handläggarna på varje ”vanlig” Arbetsförmedling.
Arbetsförmedlingen erbjuder vissa typer av stöd
Men Mattias tog upp SIUS – Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd, som ett ljus i mörkret.
– Det är en tjänst där en person med funktionsnedsättning kan få manuellt stöd av en person, sade han.
I det sammanhanget ska det också nämnas att Arbetsförmedlingen erbjuder en rad andra stöd, till exempel till arbetsgivare för att underlätta att anställa personer med funktionsnedsättning. Vi har tidigare tagit upp här på DRW-RTA:s hemsida i bland annat den här artikeln där vi sammanställt en lista på dessa stöd.
Samarbete med DHR
Den mobila mottagningen gjordes i samarbete med DHR Stockholm och ombudsmannen Sari Nykvist var med och presenterade DHR för deltagarna på mötet. En av orsakerna till samarbetet, sade hon, beror på att DHR vill förbättra arbetet med bemötandet av nyanlända, alltså det som är DRW-RTA:s målgrupp.
– Vi har inte ens vårt material översatt till engelska, sade hon kritiskt om sin egen organisation.
Hon upplyste också om att kostnaden för ett medlemskap i DHR är 400/år. Men ett alternativ är att man betalar 20 kronor/månaden genom ett autogiro.
– Alla som kan ställa sig bakom vår värdegrund är välkomna att bli medlemmar, sade hon.
Fritidsaktiviteter i Botkyrka
Med på mötet var också Irene Cederborg, som är handläggare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun.
Hon upplyste om olika fritidsaktiviteter och möjlighet till fritid i Botkyrka kommun.
Bland annat berättade hon att det finns en hel del saker som händer på biblioteken, i form av bland annat föreläsningar och olika evenemang som ”nästan alltid är gratis”. Även Folkets hus (det finns två i Botkyrka kommun: förutom Hallundas, som vi befann oss i, finns också ett i Tumba) har diverse evenemang bland annat bio på dagtid. I Tumba finns möjlighet till ledsagning till detta.
– Det finns mycket att göra i Botkyrka. Vi är alla olika och alla har olika intressen och vi försöker göra det möjligt att hitta något för alla, sade Irene Cederborg avslutningsvis.
Mer information om fritidsverksamhet i Botkyrka kommun finns på den här länken.